De nieuwe rolstoel is 11 kg lichter dan de oude rolstoel (23 kg)
De nieuwe rolstoel van Susa
Susa en haar ouders waren, over het algemeen, tevreden over de oude (rode) rolstoel. Ze vonden wel dat de rolstoel (met 23 kg) vrij zwaar was. De nieuwe (roze) rolstoel weegt 12 kg. Dat scheelt dus 11 kg. Wat vinden Susa, haar ouders en behandelaars hiervan? Wat merken ze er van in de praktijk?
In het filmpje in de boekenkast is het evaluatiefilmpje te zien waar in de oude met de nieuwe rolstoel wordt vergeleken. Hieronder zijn de foto’s van de nieuwe roze rolstoel te zien en bespreken we puntsgewijs de gebruikseisen waar aan de nieuwe rolstoel dient te voldoen.
Evaluatie gebruikswensen nieuwe rolstoel:
– Susa heeft een zithouding die ontspanning biedt (ook om uit te rusten van het spelen op de grond).
Susa zit graag in de nieuwe rolstoel. Dit hoeft niet per se aan prettig zitten te liggen maar kan goed komen doordat ze er prettig mee rijdt. De spaakbeschermers met het konijn er op zullen ook positief bijdragen.
– Vanuit een veilige ontspannen zithouding is zij actief en het kost niet te veel energie kunnen rollen, draaien, keren en stoppen.
Ouders merken dat Susa graag rijdt met de nieuwe rolstoel en actiever is. Zie ook filmpje Een lichtere rolstoel voor Susa.
– Susa heeft een rolstoel waarmee ze rolstoelvaardigheden zoals wheelie/balanceren op de achterwielen veilig en vertrouwd kan leren.
Susa probeert meer zelf uit (wheelie maken) omdat ze merkt dat dit lukt met deze rolstoel. Dit oefenen helpt om het uiteindelijk te kunnen. Met de nieuwe rolstoel kan ze nu wel zelfstandig het huis in komen. Dit kan ze nog steeds niet met de oude rolstoel (zie bovengenoemde filmpje en een kort filmpje onderaan deze pagina).
– De zitting moet veilig en comfortabel zijn voor de billen (d.w.z niet te veel druk en een stabiele rechte bekkenstand).
Dit lijkt, net als in de oude rolstoel, goed. Wanneer Susa langer in de rolstoel gaat zitten (omdat die goed bevalt) is het raadzaam om wel de billen te controleren op roodheid.
– De rugleuning biedt zijwaartse steun bieden aan de romp en voor-achterwaarts en is niet te hoog (biedt vrijheid).
De rugleuning biedt precies aansluitende zijwaartse steun. Uiteindelijk is de rugleuning na 1 maand nog 3 cm lager gezet dan op de foto’s om meer achterwaartse vrijheid te bieden. Susa heeft nog steeds een borstband (net als in de oude rolstoel) en vindt het nog spannend om zonder te rijden. Dit zal geleidelijk afgebouwd worden wanneer zij rolstoelles krijgt.
– De rolstoel moet goed en makkelijk in te stellen zijn naar gelang Susa groeit. De afstelling zal altijd nauw letten om Susa optimaal te laten zitten en rijden. Dit geldt voor zitting en rugleuning.
Behandelaars oordelen dat de rugleuning (met smalle spanbanden) en de zijwaartse steun (ILSA) makkelijk is aan te passen aan de groei d.w.z. de hoogte en breedte van de rugleuning en de ondersteuning van de wervelkolom. Dit zitdiepte is aan te passen met een extra spanband en de zitdiepte is aan te passen door de bekleding van de tussenschotjes te verwijderen*. Het is hiervoor niet nodig om de leverancier/adviseur te laten komen.
– Susa rijdt in een lichte rolstoel die makkelijk te vervoeren (qua tilgewicht en tilomvang bijv. in de auto etc.).
De nieuwe rolstoel is goed te tillen voor opa en oma en wordt makkelijker meegenomen.
– Susa gaat met de rolstoel handbiken. De rolstoel moet dus geschikt zijn voor handbikegebruik en zelf aankoppelen is dan ook handig om te leren.
Dit moet nog worden uitgevoerd en dit is in ieder geval goed mogelijk.
– Susa gaat de komende jaren ook zelf in en uit de rolstoel door via de voetplaat in de rolstoel te klimmen vanaf de grond. Uiteindelijk zal ze ook vanuit de rolstoel direct op de bank kunnen schuiven. Om dit te kunnen (leren) moet er niks bij de zitting in de weg zitten.
In het begin zal dit nog met een glijplankje gebeuren. de voetplaat blijkt (net als bij de oude rolstoel) goed geschikt. Er zijn geen zijpelotten aangebracht aangezien dit niet nodig is voor goed zitten (en het zit bovendien in de weg met toekomstige transfers).