Skip to main content

Rijvaardigheid

Of je nu in een handbewogen rolstoel, een elektrische of een trippelrolstoel zit. Het is belangrijk dat je je altijd goed kan verplaatsen zowel binnen als buiten.

Rolstoelvaardigheid is één ding maar je rolstoel moet ook technisch in orde zijn en goed op je zijn afgesteld. Wanneer je Check jezit doet kan je controleren of hier nog winst in te behalen valt.

Handbewogen rolstoel

 

Een stripboek bedoeld voor jong (maar ook leuk en leerzaam voor oud)

Voor het rollen en rijvaardigheid in de handbewogen rolstoel verwijzen we graag naar  www.wheelchairskills.nl. Hier vind je filmpjes en het stripboek Sam en Sarah die je helpen om vaardig te worden met het nemen van stoepjes, drempels en uiteraard het maken van wheelies (oftewel balanceren op de achterwielen). Het klopt overigens niet dat wheelies maken alleen voor sportievelingen is weggelegd!  Deze, in het begin nog spannende, vaardigheid is namelijk handig voor iedere handbewogen rolstoelgebruiker. Als je de wheelie beheerst dan kan je namelijk veilig en makkelijk alle obstakels de baas (zoals je in de foto’s kunt zien). Hoe vaardiger je bent met de rolstoel hoe beter je kan functioneren in het dagelijks rolstoel-leven en met name buitenshuis.

Dit geldt voor zowel jong als oud. Het  trainen -onder begeleiding van ervaren trainers/ervaringsdeskundigen- zal iedereen helpen om vertrouwd te worden met de rolstoel in alle omgevingen. Het zal de drempel lager maken om in je eentje de deur uit te gaan. Het zal misschien ook maken dat je minder op ziet tegen een vakantie in een vreemde stad of land.

Helling af met een wheelie

Hoe handig is het als je je ook kan redden op lastige ondergronden?

Gecontroleerd veilig van een stoeprandje af

Over klinkertjes leren rijden op de achterwielen

Achterwaarts de trap af

Trippelrolstoel

Trippelen in de rolstoel is een lastige beweging (zeker bij gebruikmaking van een arm en een been). Het gebruik van alleen de benen is voor sommigen ook een mogelijkheid.  Het vergt enige training om de spieren van je ledematen goed te laten samenwerken (qua timing) bij het trippelen. Dat de afstelling van de zit- en rijhouding veel uitmaakt  (zie ook basisprincipes rijden  en rolstoel-gebruiker-afstelling) heb je mogelijk ontdekt bij het doorlopen van de Check je zit. Voor veel rolstoelgebruikers is trippelen wel een geschikte manier om binnenshuis voort te bewegen maar voor langere afstanden buitenhuis (op ongelijke stoepen) is het echter behoorlijk inspannend. Veel rolstoelgebruikers gebruiken om die reden voor buitenshuis een ander hulpmiddel zoals bijv. een scootmobiel of een joystick op de rolstoel.

Elektrische rolstoel

Met de elektrische rolstoel buitenshuis rijden is wel wat anders dan binnenshuis rijden. Het kan als voordeel hebben dat je meer ruimte hebt om te manoeuvreren maar het kan ook betekenen dat de elektrische rolstoel meer trilt en dit kan een inwerking hebben op je lichaam(s-houding) en bijvoorbeeld de positie van je arm t.o.v. de joy-stick of bijvoorbeeld de kinbediening t.ov. het hoofd. Een afstelling van de rolstoel-zit- en rijhouding moet dan ook altijd zowel binnen als buitenshuis worden uitgeprobeerd. Er is ook een behoorlijk verschil tussen de verschillende soorten wiel-aandrijving zoals je eerder hebt kunnen lezen. Wanneer je het ene gewend bent dan is het wel even wennen aan het andere systeem. Via check je zit kan je controleren of jij naast zitproblemen ook rijproblemen hebt in je elektrische rolstoel

Zit en rijd jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring