Je vindt hier checklists die jou kunnen helpen tijdens de fasen van het rolstoelaanvraag-traject; voorbereiding, passing en aflevering
De checklists kunnen, zowel beginnende als ervaren, rolstoelgebruikers helpen bij het op een rijtje krijgen van het uiteindelijke eisenpakket aan je rolstoel. Klik op de buttons om de checklists te downloaden.
Voorbereiding op de rolstoelpassing
Het is belangrijk om duidelijk te maken aan een rolstoeladviseur wie je bent, hoe je leeft en welke activiteiten en verplaatsingen daarbij horen. Uiteindelijk behoor je je met de rolstoel goed te kunnen verplaatsen naar de plekken die voor jou belangrijk zijn om te kunnen doen wat je wilt doen. Kortom, hoe moet de rolstoel er uit komen te zien om te gebruiken bij al deze activiteiten en op al deze plekken ? Er zijn in deze fase soms nog best wat grote keuzes te maken zoals: Wordt het een elektrische of een handbewogen rolstoel? of wordt het een kruisframe of een vastframe-rolstoel etc? In Rolstoel-keuzes hebben we voor- en nadelen bij deze grote keuzes overzichtelijk op een rijtje gezet (zie keuzehulp voor een download).
De checklist Gebruikswensen kun je gebruiken als leidraad zodat je niks over het hoofd ziet bij je toekomstig rolstoelgebruik. De lichamelijke (zit)-screening kun je het beste door een fysiotherapeut (van een zitadviesteam) laten doen. De bevindingen uit deze lichamelijke zitscreening kunnen helpen om bijvoorbeeld te bepalen waar je lichaam ondersteuning nodig heeft van de rolstoel of hoe de rij-afstelling het beste kan worden.
Tijdens de rolstoelpassing
Tijdens de passing is het handig als je al goed kan duidelijk maken wat je wilt d.w.z. je weet je gebruikswensen en wat je lichaam nodig heeft. Het is fijn als je een globaal lijstje klaar hebt met je eisenpakket aan de rolstoel. Er zullen tijdens de passing echter nog genoeg keuzes te maken zijn zoals; Wat voor merk en type rug-ondersteuningen zijn er en welke zou goed voor mij zijn? Wil ik armleuningen en zo ja, uitneembare of korte zodat ik er geen last van heb met een aankoppelhandbike? De rolstoeladviseur bekijkt samen met jou (en eventueel een ergotherapeut als je die hebt) hoe jouw eisen zo optimaal mogelijk te realiseren zijn. Deze checklists (handbewogen is beschikbaar en voor elektrische rolstoel volgt later) helpen je om je eisenpakket zo duidelijk mogelijk te krijgen en vooral om al je vragen te kunnen stellen zoals; Kan deze rolstoel zo worden aangemeten of ingesteld dat deze onder mijn aanrecht past of onder het stuur van mijn auto. De maatvoering van de rolstoel zoals die wordt afgesproken tijdens de passing zal je bij aflevering ook moeten controleren.
Bij de aflevering van de rolstoel
Het is logisch dat de rolstoel goed op jou wordt ingesteld wanneer deze afgeleverd wordt. De realiteit is dat dit niet vanzelfsprekend is. Het is verstandig om al bij de eerste passing af te spreken dat deze zelfde rolstoeladviseur de rolstoel komt instellen bij aflevering. Je hebt namelijk met deze rolstoeladviseur alle afspraken gemaakt hoe je de rolstoel wilt. Het is handig om een checklist te gebruiken zodat puntsgewijs de instelling van het zitkussen, de rugleuning, voetplaten, armleuningen etc. kan worden gerealiseerd. Uiteraard is het hierbij belangrijk dat de maatvoering overeenkomt met je lichaamsmaten. Niet alleen het zitten moet kloppen, ook het rolstoelrijden moet goed zijn afgesteld. De rolstoel moet veilig en niet te zwaar rijden (bij een handbewogen rolstoel) en een trippelrolstoel moet op de juiste trippelhoogte staan. Ook bij een elektrische rolstoel moet een joystick goed zijn afgesteld. Je komt er alleen maar achter of de rij-afstelling goed is door tijdens de afpassing met de rolstoel binnen, en liefst ook buiten, te gaan rijden. Ook na aflevering is het belangrijk om de rolstoel goed in verschillende situaties uit te proberen zodat je, indien je wat bemerkt, contact op kan nemen met de rolstoeladviseur voor eventuele verbeteringen in de afstelling. Het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten.