” Het kostte even wat tijd voordat ik goed wist hoe mijn rolstoel moest worden. Aan de hand van mijn eisenpakket is een geschikte rolstoel gekozen met de juiste aanpassingen en instellingen.”
Eisen aan de rolstoel
Aan de hand van je lichamelijke mogelijkheden en gebruikswensen kan je uiteindelijk de eisen aan de rolstoel opstellen. Hier vind je alle checklists die je helpen in de voorbereiding op een (nieuwe) rolstoel.
Wensen en eisen zijn heel persoonlijk en voor ieder individu anders omdat ieders situatie weer anders is. Uit jouw eisenpakket volgt uiteindelijk welk type rolstoel het meest geschikt is en welke eigenschappen en instellingen de rolstoel zou moeten hebben.
We geven wat voorbeelden van eisen aan de rolstoel en we raden je aan dit soort eisen zelf op te stellen. Kom je er niet uit dan kan een ergotherapeut je uitstekend helpen bij het formuleren van je eisenpakket.
Je hoeft de precieze oplossing nog niet te weten maar hoe concreter je de eisen aan je rolstoel formuleert hoe makkelijker. Het is bij het opstellen van het eisenpakket niet nodig om het merk rolstoel te weten. Mocht je echter goede ervaringen hebben met een bepaald merk zitkussen of rolstoel dan is het belangrijk om te motiveren waarom dit product zo goed voldoet. Je zou een eisenpakket al kunnen formuleren in je Persoonlijk Plan.
Verschillende voorbeeld-eisen:
- De elektrische rolstoel moet met kinbediening worden bestuurd
- De rolstoel moet opklapbare voetplaten hebben (of een kort frame) om makkelijk op te kunnen staan uit de stoel
- De rugleuning van de handbewogen rolstoel moet neerklapbaar zijn om een compact pakket over te houden om in de auto te kunnen tillen.
- De rolstoel moet geschikt zijn om een aankoppelhandbike aan te koppelen.
- De rolstoel moet meeneembaar zijn in een rolstoeltaxi; d.w.z. voorzien van taxi-ogen om de rolstoel vast te kunnen zetten
- De rolstoel moet geschikt zijn om mee te trippelen (dit heeft consequenties voor de zithoogte)
Je mag de eisen ook formuleren door uit te gaan wat je met de rolstoel wilt gaan doen: ”Ik moet kunnen trippelen met mijn rolstoel.” Of ”ik heb veel steun nodig aan de zijkant van mijn romp”.
Globale eisen aan de rolstoel (gelden altijd):
- Een stabiele comfortabele zithouding tijdens zitten, rijden en andere activiteiten.
(De balans bij het rijden en voorwaarts reiken moet goed zijn, zodat de stoel functioneel is in het dagelijks gebruik). - Een optimale afstemming op lichaamsmaten, en postuur. (De rolstoel moet goed aansluiten en zo compact mogelijk zijn).
- Een optimale afstemming op de stand en beweegmogelijkheid van de gewrichten en ledematen.
- Lichte en eenvoudig rijden (m.n. bij een handbewogen rolstoel een licht en star frame, optimale afstelling wielpositie).
- Gemakkelijk draaien en keren en een stabiele wegligging. (De afstelling van de wielpositie moet goed zijn, de draaicirkel klein).
Uiteraard zijn niet alle eisen even goed te verenigen in een rolstoel en wanneer eisen botsen, zullen er concessies moeten worden gedaan. Het is handig wanneer je goed geïnformeerd bent over voor- en nadelen:
Stel dat je een keuze maakt voor een handbewogen rolstoel met een zitting die niet vlak is, maar die in zogenaamde wig staat: de knieën liggen enkele centimeters hoger dan de billen. Het voordeel kan zijn dat je stabiel zit en dat je niet onderuit schuift. Een wig kan als nadeel hebben dat het meer moeite kost om naar voren te komen in de rolstoel bij het maken van de transfer.