Skip to main content

Ondersteuning bij de aanvraag

”Ik was blij met de ergotherapeut die me in de verschillende fasen van het aanvraagtraject hielp door mee te denken en te adviseren. “

We hopen je zo goed mogelijk met deze site op weg te helpen om zelfstandig of met hulp een rolstoelaanvraagtraject te doorlopen. Neem vooral ook een kijkje bij de checklists rolstoelpassing. Deze checklists helpen je bij de voorbereiding en tijdens de passing en aflevering. De volgende professionals (of ervaringsdeskundigen) kunnen met hun kennis en ervaring goed met je sparren of advies geven.

Ergotherapeut

Gedurende het hele traject van de rolstoelaanvraag kan de hulp van een ergotherapeut inroepen zeer nuttig zijn. Ter voorbereiding op de passing maar ook tijdens de passing en de uiteindelijke afpassing. De ergotherapeut helpt jou o.a. door zijn of haar kennis en ook door het contact leggen en samenwerken met de WMO en rolstoelleveranciers. Het is handig wanneer een ergotherapeut ervaring heeft met jouw aandoening. Mocht een ergotherapeut minder ervaring hebben dan is het in ieder geval belangrijk dat hij of zij zeer leergierig is en pro-actief met je op zoek gaat naar alle benodigde informatie. Via internet vind je makkelijk een ergotherapeut bij jou in de buurt: zoek-een-ergotherapeut.

Zitadviesteams

Zitadviesteams zijn gespecialiseerd in zitten en rijden in de rolstoel en inschakeling van een zitadviesteam (ZAT) is zeker aan te raden wanneer het realiseren van een goede zit- en rijhouding een grote uitdaging blijkt of wanneer er al zit– of rijproblemen zijn. De kracht van een ZAT is dat een team (met een fysiotherapeut, ergotherapeut en revalidatietechnicus) samen met jou uitgebreid bekijkt hoe je zit en rijdt en wat er beter kan en hoe. Het is ook verstandig om contact op te nemen wanneer je er niet uitkomt met je eigen ergotherapeut of rolstoeladviseur. Check voor meer informatie zitadviesteams en zie links voor een zitadviesteam bij jou in de buurt.

Ervaringsdeskundigen

Andere rolstoelgebruikers, die een enigszins vergelijkbare aandoening hebben, kunnen je wellicht heel goed helpen. Meestal hebben ze bepaalde keuzeprocessen al doorgemaakt. In rolstoelkeuzes staan wat van die veelvoorkomende keuzes. Om een weloverwogen keuze te maken is het nuttig om voor- en nadelen te horen van een ervaringsdeskundige. Sommige voor- of nadelen zal je waarschijnlijk zelf nog niet aan gedacht hebben. Het is sowieso een goede check of je eigen gedachten kloppen. Het is wel fijn om de hulp in te roepen van een positief ingestelde realistische ervaringsdeskundige die denkt in mogelijkheden en zich goed kan verplaatsen in jou. In contact komen lukt vaak via de patiëntverenigingen of mogelijk via een revalidatiecentrum (mocht je daar al bekend zijn).

Cliënt ondersteuning

Bij de gemeente kun je bij de melding vragen naar de gratis cliëntondersteuning. Cliëntondersteuning bestaat uit informatie, advies en kortdurende ondersteuning op alle levensgebieden en richt zich op het versterken van zelfredzaamheid en meedoen in de samenleving. De cliëntondersteuner is dus breder inzetbaar en minder specifiek gericht op alleen de rolstoelaanvraag. Zie voor meer informatie ook www.mee.nl/.

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring