Skip to main content

Aanvraag

“Toen ik rolstoelafhankelijk werd heb ik mijn elektrische rolstoel via de gemeente aangevraagd. Ik heb dankzij crowdfunding van vrienden zelf een handbewogen rolstoel aangeschaft en uiteindelijk een handbike.”

Een rolstoel kan worden aangevraagd bij de gemeente wanneer je geen gebruik kunt maken van een tijdelijke leenrolstoel via een thuiszorgwinkel.

Hoe zorg je dat je de juiste rolstoel krijgt?

Hoe zet je de aanvraag van een rolstoel in gang en hoe verloopt de procedure van aanvraag tot aflevering van de rolstoel?

Wat houdt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in ? Hoe verloopt de procedure als je gebruik maakt van een Persoons Gebonden Budget (PGB).   Wat zijn de voor en nadelen van een rolstoel ‘in natura’ of met ‘een budget’

Welke partijen zijn betrokken bij een rolstoelaanvraag en wie is waarvoor verantwoordelijk? Wat wordt van jou zelf verwacht en in hoeverre kan jij meebepalen hoe de rolstoel uiteindelijk wordt? Een belangrijke vraag is of jij voldoende kan vertellen over je lichamelijke (on)mogelijkheden en gebruikswensen.  Dit is nodig om het  eisenpakket duidelijk te hebben aan de rolstoel.

Het is soms best lastig om deze informatie duidelijk op een rijtje te krijgen. De rolstoeladviseur heeft deze informatie echter wel nodig om een geschikte rolstoel voor jou te selecteren met de juiste aanpassingen. Het is daarom handig om voor de rolstoelpassing al te hebben nagedacht over ‘grote’ rolstoel-keuzes zoals: Wordt het een elektrische rolstoel of een handbewogen rolstoel met handbike.

Ook bij mensen die al langer van een rolstoel gebruikmaken kan het  eisenpakket veranderen wanneer het lichaam en gebruikswensen door de jaren heen anders worden.

Het kan daarom verstandig zijn om ondersteuning van professionals te vragen bij het keuze- en verstrekkingsproces.

Zit jij wel goed?

Doe de check

Heb jij zelf tips?

Deel jouw ervaring